Tänään me kerrotaan meidän paitojen valmistuksesta eettisestä näkökulmasta. RIVAn tuotteet tulevat suurelta valmistajalta, Continental Clothingilta. Continental Clothingin kaikki tuotteet on teetetty Fair Wear- sertifikaatin mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa meille hitusen hintavampia tuotteita, mutta paitojen valmistajille huomattavasti parempia työoloja ja palkkausta.
Fair Wear-periaate pitää sisällään seuraavat asiat:
- "Living wage"-palkkataso
- Palkka on kenties kaikista eniten esillä oleva asia, kun puhutaan halpatyövoimasta ja vaatteiden ompelusta Aasian maissa. Siksi nostimme sen ensimmäiseksi listalle. Fair Wear- sertifikaatti on määritellyt minimipalkaksi "living wage" tason, joka vaihtelee maakohtaisesti. Maksettavan palkan täytyy kattaa normaaliin elämiseen sisältyvät kulut, eli asumisen, ruokakulut ja terveyspalvelut. Palkasta täytyy myös voida säästää yllättäviä tilanteita varten.
- Kiinteä työaika
- Työaika on maksimissaan 48 tuntia viikossa ja viikon täytyy sisältää yksi vapaapäivä, jolloin työntekijät lepäävät. Ylityöt ovat aina vapaaehtoisia ja niistä maksetaan ylityökorvausta. Ylitöitä saa tehdä maksimissaan 12 tuntia viikossa.
- Lapsityötä ei hyväksytä.
- Työntekijöiden minimi-ikäraja on 15 vuotta. Nuoret työntekijät, eli 15-18 vuotiaat eivät saa tehdä työtä, joka voi vahingoittaa heidän terveyttä tai turvallisuutta millään lailla.
- Työtilat ovat turvalliset ja työympäristö on turvallinen
- Tilat tarkastetaan säännöllisesti, ettei töissä käyminen olisi kellekään terveysriski. Tilat tarkistetaan sisäilman, mutta myös rakenteiden kantavuuden kannalta.
- Fyysinen ja henkinen väkivalta on kiellettyä ja työoloja tarkkaillaan
- Tilojen terveyden lisäksi myös työntekijöiden työoloja tarkkaillaan. Fyysinen ja henkinen väkivalta, kuten uhkailu ja kiristys ovat ehdottomasti kiellettyä.
- Työllistämisprosessissa ei syrjitä
- Rotu, kansallisuus, ihon väri, sukupuoli, poliittinen suuntautuminen tai yhteiskunnallinen asema ei saa olla esteenä kenenkään työllistymiselle.
Nämä asiat ovat esimerkiksi Suomessa itsestään selviä - tai ainakin pitäisi olla. Monissa muissa maissa ne ovat oikeuksia, joiden puolesta on täytynyt taistella, mikä tuntuu melkeinpä absurdille. Mielestämme tärkeimpiä asioita vaatteiden alkuperän kannalta ovat ompelijalle maksettava palkka, se, ettei pomo voi kiristää työntekijöitä tekemään töitä ympäri vuorokauden ja se, että tilat tutkitaan säännöllisesti.
Savarin vaatetehtaan romahdus herätti aikanaan paljon huomiota mediassa; uskomme, että tuo sai myös suomalaiset heräämään ja miettimään omaa kuluttajakäyttäytymistään. Vaatetehdaan romahdus oli tragedia, jossa
kuoli yli tuhat ihmistä. Hirveintä on, ettei se ollut ensimmäinen eikä valitettavasti viimeinen kerta, kun vaatetehtaiden surkeat olot johtavat ihmishenkien menetykseen. Työolosuhteista tehtaissa löytyy lukematon määrä artikkeleita, joihin kannattaa tutustua. Myös Netflixistä löytyvä True Cost-dokumentti herättelee miettimään omaa kulutusta. Jokainen voi muodostaa oman kantansa olemassa olevan tiedon avulla ja päättää sitten, miten reagoida aiheeseen.
-Eeva ja Riku