Yleinen

Matkavinkit Köpikseen

Kävimme tosiaan tuossa viikko sitten pyörähtämässä parin yön reissulla Kööpenhaminassa. Matkakohteena Köpis oli molemmille melko vieras, mutta netistä poimittujen vinkkien avulla reissu oli todella onnistunut. Tähän postaukseen me ajateltiin koota osuvimmat vinkit ja huomiot paikan päältä.

Lennot ja hotelli

Syy, miksi päädyttiin Köpikseen oli melkeinpä naurettavan halvat lennot. Norwegianilla oli Black Fridayna monia hyviä tarjouksia – lennot maksoi vähän alle 70 euroa per nenä, eli ei ihan hirveästi 1,5 tunnin suorista lennoista. Hotelli löydettiin Booking.comin kautta, eikä kahden yön yöpyminen päärautatieaseman vieressä kustantanut kuin 70 euroa henkilöltä.

Meidän majapaikka kutsui itseään hostellin ja hotellin sekoitukseksi, sillä huoneita löytyy isommille ryhmille sekä kahdelle hengellekin. Urban House Copenhagen oli hauska, todella keskeisellä sijainnilla oleva hotelli, johon majoituttaisiin mielellään uudestaankin.

Ruoka

Jo ennen reissua saatiin moneen otteeseen kuulla Kööpenhaminan brunsseista ja toinen toistaan trendikkäämmistä hipster-kahviloista. Otettiin tuttujen vinkit ylös ja pyrittiin etsimään mahdollisimman monta “Köpiksen paras”-ateriaa.

Gasoline Grill

Gasoline Grill on pieni huoltoasema, joka on mm. päätynyt maailman Top 27 parhaan burgerin-listalle. Erityisen hauskaa mestassa on se, että he valmistavat päivittäin vain 100 sämpylää, jotka myydään loppuun joka päivä, jolloin grillikin sulkeutuu. Makukokemus oli tosiaan aivan sairaan hyvä – mehukas, ei liikaa täytteitä, kaikki maistui just siltä miltä piti.

Mother

No missäs sitten sijaitsee Köpiksen paras pizza? Ehdittiin käydä vaan yhdessä pizzeriassa, joka saa meiltä kyllä vahvat suositukset. Mother on pienehkö, simppelillä sisustuksella varustettu mesta jossa ruoka on keskiössä. Pizzat olivat ohuita, rapeita ja täytteet olivat taivaallisia. Palvelu oli niin nopeaa ja pizzat herkullisia, että astuttiin pizzeriasta ulos alle puoli tuntia sinne saapumisesta. Jäljelle jäi hämmentynyt fiilis: oliko tässä Köpiksen paras pizza? No, herkullista se ainakin oli!

Grœd

Melkeinpä legendaarinen “puuropaikka” Köpiksessä. Todella moni kehui paikallista innovaatiota, jossa tuotteena on siis puuro varustettuna erilaisilla superfoodeilla ja lisukkeilla. Valittiin molemmat puuro jossa oli mantelimaitoa, jotain makeaa siirappia ja omenanpalasia. Pieni annos sisälti runsaasti tavaraa ja lopussa makeus alkoi hiukan tökkimään. Silti makuelämyksenä huikea – tässä olisi jollekin suomalaiselle loistava liikeidea! Miksei oma mikropuuro maistu ikinä tältä!?

Lagkagehuset

Oltiin kuultu ylistäviä tarinoita Lagkagehusetin erikoiskahveista ja herkuista. Ekana päivänä testattiinkin paikan chai latte & cappucino sekä pari herkkuleivosta, joiden tanskankielisiä nimiä en edes yritä kirjoittaa. Hyvää oli, voi pojat! Toinen kohtaaminen oli Köpiksen lentokentällä. Siellä syötiin taivaalliset foccacia-leivät ja kahvit, jotka olivat lentokenttäruokailu x Tanska-kombon huomioon ottaen todella edulliset. Jos menette Köpikseen, suositellaan kyllä kyseistä ketjua – vaikka ruoka & kahvivalikoima on sama joka paikassa, hintataso on jonkin verran Espresso Housea & Starbucksia matalampi.

Joulutorit & herkut

Reissun aikana me käveltiin paljon. Ja kun sanon paljon, en tarkoita paria kilsaa, vaan ennemminkin noin 50 kilsaa. :–D Sen aikana nälkä ehti yllättää useampaankin otteeseen. Varsinkin Nyhavnista löytyi todella monia herkkukojuja, joista sai kaikkea letuista churroihin ja glühweinista kahviin. Me päädyttiin maistamaan vaan churroja, vaikka moni muukin suklaalla ja sokerilla kuorrutettu herkku himotti.

Shoppailu

Yksi meidän pääpointeista tällä reissulla oli kauppojen kiertely, niin oman vaatekaapin kuin inspiraation hakemisen takia. Musta tuntui, että moni vaatekauppa oli itsessään kuin nähtävyys – ihan vaan jo erilaisista sisustustyyleistä ja -ratkaisuista lähtien.

Köpiksestä löytyy paljon second hand-kauppoja. Näistä meidän suosikit oli Episode ja Prag. Episodessa oli ihan todella paljon hienoakin tavaraa, joskin hinta-laatu suhde ei ollut ihan kohdallaan. Valikoima oli todella laaja ja esimerkiksi Adidaksen ja Niken verkkareita ja collegeita löytyi jopa satoja. Pragista löytyi runsaasti ihania neuleita – molemmat päädyttiin ostamaan sieltä omat hyggeily-paidat. Vähän arvokkaampaa käytettyä tavaraa löytyy esimerkiksi O-S-V. Secondhandista, jossa pyörähdettiin myös, mutta päädyttiin lähtemään tyhjin käsin.

Siistejä kenkä- ja urheilukauppoja tuli vastaan joka kulmalla keskustaa kiertäessä. Näistä mainittaneen Footlocker, The Athlete’s Foot ja JD Sports. Jos fiilistelet tennareita, näissä kannattaa pyörähtää. Muita mielenkiintoisia paikkoja olivat mm. Le Fix, Drop Dead ja Urban Outfitters. Kaksi ensimmäistä olivat pienehköjä putiikkeja, joista ensimmäisessä myytiin siistimpiä vaatteita, kun taas jälkimmäisestä löytyi enemmän huppareita ja pipoja. Le Fixistä löytyi esimerkiksi Stone Islandin tuotteita. Urban Outfitters löytyi myös Köpiksestä, kuten aika monesta muustakin suurkaupungista. Urban Outfittersissa kannattaa pyörähtää jo ihan vaan sen sisustuksen takia – sekä sisustusosaston, heh.

Ylipäätään Köpiksen laajasta keskustasta löytyy todella paljon erilaisia kauppoja ja putiikkeja. Keskustaa kannattaa kierrellä ja käydä rohkeasti mielenkiintoisissa paikoissa. Usein jo pelkkä kaupan sisustus on hyvä syy poiketa sisälle. Tanskalaiset eivät myöskään olleet lainkaan tuputtavaa tyyppiä, jolloin myös me ujot suomalaiset saatiin tutkailla mestaa rauhassa, heh.

Nähtävyydet

Koska meidän aikataulu oli aika rajallinen, me käytiin vain kävelyetäisyyden päässä olevissa kohteissa. Tässä muutama poiminta!

Nyhavn

Kaunis kaupunginosa, jossa oli paljon pieniä kahviloita, kuppiloita ja ravintoloita. Jouluaikaan varsinkin kannattaa testata Nyhavnista löytyvät kojut, joista saa vaikka mitä pientä purtavaa. Keskustasta Nyhavniin käveli noin 15 minuuttia, eli matka ei ollut pitkä.

Botanical Garden

Mä oon todellinen kasvifani, joten kun näin kuvia tästä kasvitieteellisestä puutarhasta, koin, että meidän oli pakko käydä kurkkaamassa. Puutarha koostui muutamasta eri kasvihuoneesta, joista korkein oli vajaa 10 metriä. Siellä kasvit ylettyivät kattoon asti. Jos sinulla on useampi päivä aikaa Köpiksessä, suosittelen kurkkaamaan paikan. Paikkaan käveli keskustasta reilun vartin.

Christiania

Christiania on keskustan lähellä sijaitseva alue, joka on julistanut itsensä vapaakaupungiksi. Me ei ensin meinattu käydä täällä, mutta todettiin sinne olevan alle 5 kilsan kävelymatka, joten pistettiin vaan jalkaa toisen eteen ja ennen pitkää seisoskeltiin tuon värikkään kaupunginosan porteilla. Moni on kertonut, miten kiehtovana ja ihanan värikkäänä on pitänyt Christianiaa. Meidän fiilikset oli enemminkin hämmentyneet – siis jengi haluaa oikeesti asua täällä? Alueesta erikoisen tekee enimmäkseen se, että yhdellä kaduista myydään avoimesti pilveä. Kaikki tavallaan, kai?

Tivoli

Tivoli on aivan päärautatieaseman vieressä sijaitseva huvipuisto, joka koristellaan joulusesongin aikaan ihanaksi. Me käveltiin Tivolin ohi joka kerta keskustaan mentäessä, mutta jätettiin visiitti viimeiselle illalle. Valitettavasti juuri kun oltiin lähtemässä ihastelemaan jouluvaloja, alkoi sataa. Aika paljon. Okei, PALJON. Vesisateessa ei tehnyt ihan hirveästi mieli käppäillä Tivolia ympäri, joten tyydyttiin nappaamaan kuva portilta.

Joulutorit ja jouluvalot

Kokonaisuudessaan Köpiksessä parasta oli keskustan joulukoristelut. Jouluvaloja roikkui melkein jokaisella kadulla ja liikkeet olivat panostaneet koristeluihin. Pelkkä iltahämärässä kaupungilla kuljeskelu herätti joulufiiliksen.

Mitä vielä?

Ja sitten vielä pieni koonti. Tanska oli jonkin verran Suomea kalliimpi maa – ruoka oli kallista, shoppailu oli kallista ja kahvistakin sai pulittaa usein reilun femman. Tosin kuultiin, että keskustan ulkopuolella varsinkin kahviloiden ja ravintoloiden hinnat laskevat normaalitasolle. Ei olla varmaan ikinä palattu ulkomaanreissulta niin, että laukkuun on ilmestynyt vain yksi paita ja yksi matkamuisto lisää! Toisaalta tämä oli vaan hyvä asia; usein asioita ostaa aivan turhaan, jos ne saa halvalla. Kotona sitten huomataan, ettei kyseinen vaate tai esine passaakaan itselle ollenkaan.

Tanskalaisten hyggeily on tarttuvaa. Ihmiset oli hyväntuulisia, kohteliaita ja tyylikkäitä. Tyylikyys saattoi tarkoittaa joko kauniita nilkkureita ja pitkää takkia, tai keltaisia kumppareita ja toppatakkia. Pyöriä oli ihan törkeästi – niihin kannattaa kiinnittää huomiota tietä ylittäessä, ettet kävele pyöräilijän alle!

Me majoituttiin tosiaan ihan päärautatieaseman lähellä, josta oli alle viiden kilometrin matka jokaiseen ennalta katsottuun kohteeseen. Tarkoituksena oli vuokrata pyörät toiseksi päiväksi, mutta matkat taittuivat kävellenkin nopeasti. Samalla tutustuttiin kaupunkiin hyvin, kun ei vietetty matkoja julkisissa. Jos sulla ei ole tarkoituksena matkata kauas keskustasta, jalat riittävät kulkuvälineeksi hyvin!

Tekstistä tuli vähän pidempi, kun oltiin kuviteltu. Toivottavasti tekstiä oli hauska lukea ja siitä oli apua jollekin, joka suunnittelee reissua Köpikseen! :–)

Terkuin,

Eeva (& Riku)

Vastaa