Yleinen

MIKSI?

Tässä postauksessa me kerrotaan, mikä oli perimmäinen syy RIVA Clothingin uudistukseen. Siihen liittyy vahvasti se, mitä mieltä me itse ollaan vaatealasta ja tämän hetkisestä kulutustyylistä. Meidän yrityksellä meni 2018 vuoden lopussa jo vallan mukavasti. Viime vuonna saavutettiin myynnillisesti sellaisia lukuja mitkä mahdollistivat kokopäiväisen yrittämisen, joka oli meidän tavoite alusta alkaen. Olimme löytäneet huipun asiakasryhmän, joka me tunnettiin hyvin. Asiat rullasi mukavasti ja tehtiin ihan kivasti voittoakin. Miksi luopua tästä ja lähteä tekemään jotain ihan uutta?

Meidän oma elämä on ollut muuttunut huomattavasti viimeisen parin vuoden aikana. Meille on tullut koira, toinenkin, ollaan muutettu sinne sun tänne, löydetty yritykselle omat tilat ja siinä ohessa valmistuttu korkeakoulusta ja työllistytty täyspäiväisesti. Enää ei säästetäkään pelkästään lomamatkoja varten, vaan säästöjen kohteena on oma talo. Keskustassa ja kahviloissa ei tule käytyä viikoittain (tai edes kuukausittain, jos totta puhutaan) eikä arkiviikosta löydy montaa tyhjää päivää. Arjen pyöritys on vienyt mennessään ja viikot ovat hyvinkin samanlaisia – herätys, koirat, työt, koirat, illallinen, nukkumaan. Lienee tuttu ilmiö muillekin nuorille aikuisille, jotka ovat valmistuneet ja siirtyneet työelämään.

Kun 8-16 työrytmistä tuli normi, omaa kotia ja sen toimivuutta alkoi tarkastelemaan yhä kriittisemmin. Miten arjen pyörityksestä voisi tulla helpompaa ja mieluisampaa? Ylimääräinen tavara alkoi ärsyttämään, samoin kertakäyttökulttuuri ja sen myötä halvat, helposti hajoavat yksittäiset tavarat. Tunnetta edesauttoi vahvasti Konmari-kirjan lukeminen ja sen myötä monista tavaroista luopuminen.

Konmarituksen ja kodin tyhjentämisen myötä me tutustuttiin myös minimalismin maailmaan. Aiheesta löytyy hyviä blogeja, keskustelupalstoja ja podcasteja. Erityisesti me tykättiin Netflixistä löytyvästä The Minimalists-dokumentista. Minimalisti-dokkari herätteli meidät miettimään, miten säästää luontoa sekä rahaa ja elää ylipäätään kestävämmin. Samoihin aikoihin mediassa alkoi toistua viesti: laatu korvaa määrän. Samaa ajatustapaa voi hyödyntää vaatteiden, huonekalujen ja ylipäätään kodin tavaroiden kanssa. Kaapit tyhjenivät vauhdilla: me vietiin kamppeita kirppikselle ainakin neljästi vuoden sisään ja jokaista uutta ostosta harkittiin tosissaan – tarvitaanko me tätä oikeasti? Muutos kulutustottumuksissa oli kokonaisvaltainen. Lukulistalla käväisi myös Zero Waste-kirja, josta saatiin uutta inspiraatiota mahdollisimman kestävään kulutukseen.

Me ollaan sellaisia ihmisiä, että ei voida sanoa yhtä ja tehdä toista. Siksi tämä arjessa ja henkilökohtaisessa elämässä tapahtuva muutos siirtyi myös töiden, eli yrityksen puolelle. Me tajuttiin, että voisimme itse toimia vielä vastuullisemmin, tarjota enemmän ja ennen kaikkea tarjota jotain mikä kuvastaisi meitä vielä paremmin. RIVA perustettiin vuonna 2016 huhtikuussa, josta on kohta kolme vuotta. Onhan sitä tullut kasvettua muutamassa vuodessa aika paljon. Myös ympäristöahdistus on huomattavasti isommassa roolissa, kuin kolme vuotta sitten.

Me päätettiin, että RIVAn tän hetkinen toimintatapa ei kuvasta enää meitä. Me ei voida samaan aikaan muistutella teitä kestävän kulutuksen tärkeydestä, sekä samalla tuutata ulos uutta printtiä aina parin kuukauden välein. Vaikka meidän vaatteet on monelta kantilta katsottuna hyvin vastuullisia, on meidän omassa toiminnassa vielä parannettavaa. Vaikkei kaikki sitä ehkä ole huomanneet, meidänkin printit olivat aina sen hetkisistä trendeistä inspiroituneita. Aina uutta mallistoa suunnitellessa me mietittiin, että mitäs sitä on viime aikoina näkynyt entistä enemmän ja mikä myisi hyvin. Nopea uuden luominen johti kuitenkin siihen, että viimeiset kappaleet piti myydä alennuksilla. Ylipäätään tuotantotahti oli meistä turhan nopea, eikä se kestänyt aikaa niin hyvin, kuin mitä me haluttaisiin. Meidän oma asenne ja työtahti ei vaan enää natsanneet yhteen. Oli aika tehdä muutos.

Me halutaan, että vaatteet on arvokkaita. Niiden pitää olla mietittyjä ja harkittuja ostoksia, jotka on monikäyttöisiä. Aiempien paitojen malleihin me ei juurikaan voitu vaikuttaa, vaan ne tulivat valmiina meille. Nyt me haluttiin jättää oma kädenjälkemme myös paitojen yksityiskohtiin ja muotoiluun. Me halutaan siis yksinkertaistetusti tehdä ja antaa enemmän.

Ensimmäiset tuotteet tulevat ulos todennäköisesti juuri ennen kesää. Tähän ensimmäiseen erään mahtuu täydellinen t-paita, kahdella eri mitoituksella ja leikkauksella kolmessa eri värissä sekä täydellinen college. Tavoitteena meillä on laajentaa pikkuhiljaa muihin yläosiin, kuten neuleisiin ja neuletakkeihin. Me halutaan tarjota siisteillä leikkauksilla tehtyjä luottovaatteita, ikäänkuin best basics-tyylillä.

Huhhuh. Tekstistä tulikin aika pitkä, mutta me haluttiin kertoa teille kattavasti, miksi tahdomme tehdä jatkossa tällaisia vaatteita. Eikä vaan tahdota, vaan tullaan myös tekemään! Pysykäähän kuulolla, sillä tästä postauksesta alkaa blogisarja, jonka aikana me tulemme kertomaan kaikkea RIVA Clothingin uudistukseen liittyvää. Seuraavaksi postauslistalta löytyy muun muassa teksti vastuullisesta vaatetuotannosta ja meidän mielipide pikamuodista (spoiler alert: se on meiän mielestä perseestä!). Palataan pian asiaan, kiitoksia kun olet mukana meidän matkassa kohti uutta!

<3: Eeva ja Riku

Vastaa