Yleinen

Miten tehdä vastuullisia ostopäätöksiä?

Mitä vastuullisuus on? Vastuullisuutta voi tarkastella monesta eri näkökulmasta. Ja kaikki niistä ovat yhtä oikeita! Ainoa millä on merkitystä, on että tiedät sinulle itsellesi tärkeimmät arvot. 

Vastuullisuutta voi lähestyä monella eri tapaa.

Vastuullisuudella usein tarkoitetaan jompaa kumpaa näistä: Eettisyys tarkastelee ihmisten hyvinvointiin koko tuotteen valmistuksen matkalta. Ekologisuus taasen tarkoittaa tuotteen ilmastovaikutusta.

Näiden lisäksi on tärkeää tehdä tuotteita, jotka kestävät käyttöä ja ovat pitkäikäisiä materiaalin lisäksi myös muotokieleltään. Meille tärkeintä on tehdä tuotteita, jotka pääsevät kovaan käyttöön. Vaatteiden pitää olla arkeen sopivia ja monikäyttöisiä. Sellaisia, joita puet päällesi mielelläsi päivittäin.

MISTÄ ALOITAN?

Kaikista tärkeintä on tehdä päätös, mitä sinä arvostat kaikista eniten?  Seuraavaksi esittelemme muutaman vastuullisuustekijän, sekä sen miten voit arvioida kyseistä tekijää ostopäätöstä tehdessä.

VALITSE OMAT VASTUULLISUUSTEKIJÄSI

Tässä eri vastuullisuustekijöitä, joihin voit kiinnittää huomiota.

1) Eettisyys. Kuka on valmistanut tavaran ja onko hän saanut työstään reilun korvauksen? Tarkista valmistusmaa, onko sertifikaatteja ja miten yritys itse kertoo valmistuksesta?

2) Ekologisuus. Ovatko materiaalit luonnonmukaisia, miten paljon niiden valmistus luo hiilidioksidipäästöjä ja onko tuote kierrätettävissä?

3) Kotimaisuus. Onko tavara tehty Suomessa, Euroopassa, vai muualla? Mihin asiakkaan maksama hinta lopulta päätyy? Tutustu yrityksen rakenteeseen.

4) Tuotteen käytettävyys. Kuinka usein tuote pääsee käyttöön? Onko se päivittäin, vai kenties vain muutaman kerran vuodessa aktiivisessa käytössä? Harvoin käytettäviä tavaroita voi usein vuokrata tai lainata.

5) Yrityksen arvomaailma. Jos mahdollista, kannattaa tukea yrityksiä jotka lahjoittavat varojaan hyväntekeväisyyteen. Näin olet itse osa yritysten muutosta. Esimerkiksi me RIVAlla olemme vuonna 2022 lahjoittaneet noin 1000 euroa eri kampanjoiden muodossa naisten sekä sateenkaari-ihmisten tasa-arvon eteen.

Vastaa