Yleinen

Täydellinen vaatekaappi. Mitä se oikeasti tarkoittaa?

Täydellinen vaatekaappi tarkoittaa sellaista vaatekaappia, joka toimii juuri sinun arjessasi. Kaikista tärkeintä on keskittyä vaatekaapin rakentamisessa omaan elämäntyyliin. Erityisen tärkeää on arjen huomiointi. Esimerkiksi itse käyn ulkona ehkä pari kertaa puolessa vuodessa, en todellakaan joka viikonloppu; miksi mulla siis tarvitsisi olla enemmän, kuin pari juhlavampaa yläosaa?

Otsikossa lupailtiin vinkkejä oman täydellisen vaatekaapin rakentamiseen. Let’s go!

  1. Ensiksi kannattaa miettiä omaa tyyliä. Onko se rento vai asiallinen, nautitko värien käytöstä vai mustavalkoisista asuista? Etsi vaatekaapistasi lempivaatteita, joissa tunnet olosi aina itsevarmaksi ja mukavaksi. Toivottavasti näitä löytyy ainakin muutamia! Mieti, mikä näissä vaatteissa saa sen tuntumaan juuri sulle sopivalta – onko se kaula-aukko, napakka leikkaus nilkoissa vai leveät lahkeet? Tiedosta nämä piirteet, jotka tekevät vaatteesta sinun tyylisesi. Muista ne seuraavan kerran, kun on tarve ostaa jotain ja pyri etsimään samoilla imartelevilla yksityiskohdilla tehtyjä vaatteita.

2. Säilytä vain sellaiset vaatteet, jotka istuvat sinulle hyvin. Hyvin istuva vaate tarkoittaa, ettei se tunnu epämukavalta missään vaiheessa päivää. Ne vaatteet, jotka tuovat joka kerta tukalan olon, tai tunteen ettet näyttäisi parhaimmaltasi, saavat mennä kirpparille jonkun toisen iloksi. Maailmassa on miljoonia eri muotoisia ihmisiä, eivätkä kaikki vaatteet voi mitenkään sopia kaikille. Päästä irti vanhoista ja tee samalla vähän rahaa kirppiksellä!

3. Hanki vaatekaappiin monikäyttöisiä vaatteita. Yhden ylä- tai alaosan olisi hyvä sopia ainakin muutaman eri vaatteen kanssa yhteen. Itse pyrin uutta ylä- tai alaosaa etsiessä siihen, että se sopisi ainakin viiteen eri asuun. Tämä helpottuu, kun kohta 1 on hallinnassa. Kun tietää oman tyylinsä, vaatteet alkavat sopia yhteen kuin itsestään. Voi myös olla, että tyylisi on sekoitus monia eri tyylejä ja sekin on ihan yhtä ookoo. Kunhan tunnet olosi hyväksi!

Vaatekaapin täydellisyyttä tavoitellessa myös vaatteiden määrällä on tapana karsiutua ja hyvä niin. Mitä vähemmän vaatteita kaapissa on, sen helpompaa on myös pukeutuminen. Usein samoja vaatteita voi käyttää ympäri vuoden, kun niitä kerrostaa oikein.

Itse rakastan löysiä, laatikkomaisia yläosia. Niiden kaverina on yleensä joko hyvin istuvat mustat trikoot tai lantiolta löysät, mutta nilkoista tiukat lökärit. Jos keli näyttää +20, yllä oleva kombo toimii ihan hyvin. Jos pakkanen painuu -20 asteeseen, löysien housujen alle menee “kalsarit” ja päälle tietty vielä ulkoiluhousut, jos vaikka pyöräilee johonkin. T-paidan päälle istuu hyvin vaarin vanha villapaita, joka on valmistettu joskus 80-luvulla.

Oman tyylin löytyessä vaatekaapin koko todennäköisesti pienenee. Ja tämä on oikeasti hyvä asia – kukaan ei tarvitse 20 eri hupparia (ellei se ole ainut yläosa, mitä pidetään) tai 20 eri farkkuja. Fiksu määrä on mielestäni sellainen, jonka pesukierto ei tuota ongelmia arkipukeutumiseen. Tällöin jokainen arkivaate olisi vähintään parin viikon välein käytössä. Juhlamekko tai kauluspaita ei varmaan kovin monella tule käyttöön joka viikko, mutta nämä ovatkin asia erikseen.

Monella minimalistilla vaatteita saattaa olla hyvinkin rajoitettu määrä. Tämä on mielestäni hienoa, mutta on myös ok, jos kaikki eivät siihen pyri. Jokaisen kannattaa tavoitella itselle toimivaa vaatekaappia ja suosia myös käytettynä ostamista. Jos vaan mahdollista, tue kotimaisia merkkejä. Näin saadaan lisää työtä Suomeen ja onnellisia yrittäjiä. :–)

Itse olen sen verran hedonisti vaatteiden suhteen, että tulen todennäköisesti aina omistamaan kohtuullisen kokoisen vaatevalikoiman. On se kuitenkin melko maltillinen verrattuna muutaman vuoden takaiseen valikoimaan: alaosia löytyy nykyään ehkä hieman alle kymmenen, yläosia kokonaisuudessaan reilut parikymmentä ja tämän lisäksi käytössä on muutamia mekkoja. Niin ja toki urheilukamppeita löytyy pari laatikkoa, sekä alusvaatteita sun muuta. Säilytän selkeät sesonkikamppeet yhdessä laatikossa, täältä löytyy uikkaria, hellekelien kevyimmät topit sekä kaikista paksuimmat villapaidat. Vaatekaappi pysyy melko selkeänä, vaikkakin kiireisinä päivinä se tuppaa räjähtelemään…

Toivottavasti tästä oli hyötyä jollekin lukijalle oman vaatekaapin fiksailuun. Sitten voisi olla hyvä hetki heittää pallo teille. Miten olette itse löytäneet oman tyylinne? Entä koetteko vaatekaappinne olevan normaalia pienempi, vai suurempi?

<3: Eeva

 

Vastaa